IN VERWACHTING???

Wanneer je zwanger bent veranderen houding,beweging en spierbelasting aanzienlijk. Tijdens de bevalling is het van belang om een aantal spiergroepen bewust te kunnen aanspannen of juist ontspannen. In de periode na de zwangerschap moet het lichaam weer in balans komen en moet het spierkorset weer optimaal functioneren. Daarnaast moet je ook wennen aan het omgaan met de baby en de veranderde samenstelling van je gezin. De volgende cursussen zou je in deze periode ter ondersteuning kunnen volgen:

-zwangerschapsbegeleiding

-nagymnastiek

-babymassage

 

zwangerschapsbegeleiding

Tijdens deze cursus wordt er aandacht besteed aan de volgende onderwerpen: wat gebeurt er in je lichaam als je zwanger bent en welke spiergroepen worden er extra belast/ voorbereiding op de bevalling zelf/ informatie over de thuisbevalling en de ziekenhuisbevalling/ adviezen over de kraamtijd en de periode daarna/ een informatieve avond samen met de partners om ook hen voor te bereiden op de bevalling/ ervaringen uitwisselen met andere zwangere vrouwen.

Wat gaan we oefenen?: houding en manier van bewegen tijdens de zwangerschap om klachten te voorkomen/ training van spieren die het tijdens de zwangerschap extra moeilijk hebben/ spannings- en ontspanningsoefeningen om de weeen goed te kunnen opvangen/ adem- en concentratie-oefeningen/ houdingen om de weeen op te vangen en de verschillende mogelijkheden tijdens het persen.

De cursus bestaat uit 10 lessen van 1 uur en wordt gegeven op de woensdagavond (soms moet er uitgeweken worden naar een andere avond). De kosten bedragen 60 euro. Informatieve stencils over de bevalling, koffie/thee/sapjes, groepsfoto en een gezellige ochtend met de baby's zijn inbegrepen. Opgeven graag voor de twintigste week van de zwangerschap. Je ontvangt per mail vervolgens een reactie en voor het starten van je groep de verdere cursusinformatie. Gemiddeld zijn de vrouwen 27/28 weken zwanger bij het starten van de cursus.

Wil je weten hoe de sfeer is tijdens de bijeenkomsten?...vraag dat maar aan je vriendin, zus, collega. Vervelen zul je je zeker niet!

 

aanmelding zwangerschapsbegeleiding

- per mail naar jojo.fysiogym@hotmail.com de volgende informatie doorgeven:

voornaam/achternaam/adres/postcode/plaats/geboortedatum/telefoonnummer/uitgerekende datum/e-mailadres/ hoeveelste kindje of zwangerschap/ begeleiding via verloskundige of gynaecoloog/ huisarts/ beroep/ sport/ eventuele klachten in de zwangerschap. 

- via de verloskundigen in Rijssen worden de aanmeldingsformulieren meegegeven aan de zwangeren (zie tasje). Deze formulieren kunnen ook per mail gestuurd worden of afgegeven worden bij Apenkooi Fysiotherapie, Schoolstraat 29, 7461EG Rijssen ter attentie van jos jorissen.

fysiotherapie voor zwangeren

Heb je lichamelijke klachten tijdens de zwangerschap? Maak dan een afspraak met jos voor advies en/of behandelingen. Zij is al jaren gespecialiseerd in het behandelen van zwangeren en behandelt volgens de nieuwste inzichten. Fysiotherapie wordt vergoed uit de aanvullende verzekering en er hoeft geen eigen risico betaald te worden. Blijf dus niet met je klachten lopen en laat je goed voorlichten, zodat je zo actief mogelijk kunt blijven tijdens de zwangerschap. Voor afspraken/informatie kun je bellen 06-47931040 of mailen naar jojo.fysiogym@hotmail.com (jos jorissen). Voor een afspraak fysiotherapie is geen verwijzing nodig van een arts of verloskundige.

 

na-gymnastiek

Afhankelijk van jouw lichamelijk herstel kun je 4 tot 6 weken na de bevalling beginnen met de na-gymnastiek. Je kunt instromen zodra je denkt er aan toe te zijn; overleg dan even met jos. Tijdens de training kom je jouw groepsgenoten tegen, maar ook moeders uit andere groepen. Ook vriendinnen, zussen, moeders en buurvrouwen zijn van harte welkom op deze training. Er wordt gewerkt aan conditie/ houding tijdens verzorging van de baby/training van buik-rug-bekkenbodem-beenspieren.......een echte BBBBB-les dus. De kosten bedragen 5 euro per les.

Er wordt intensief getraind (bijpraten alleen na de les) in de bovenzaal van het gymlokaal, waar voldoende ruimte is om te kunnen trainen. Graag meenemen: sportkleding en sportschoenen geschikt voor zaalsport, een groot badlaken voor over de matten en een flesje water.

 

babymassage

deelnemers aan de cursus zwangerschapsbegeleiding krijgen een les babymassage aangeboden (zie verder:babymassage).

 

Na 25 jaar zwangerschapsbegeleiding gegeven te hebben heb ik besloten om per 2019 hiermee te stoppen. Ik heb deze lessen altijd met veel plezier gegeven en kom nog dagelijks moeders en opgroeiende kinderen tegen. 

Uiteraard gaan de behandelingen bij zwangerschapsgerelateerde klachten gewoon door en is individuele begeleiding/coaching mogelijk. Deze behandelingen worden vergoed door de zorgverzekering (afhankelijk van uw aanvullende verzekering).

 

 

Apenkooi Fysiotherapie & Acupunctuur Schoolstraat 29 Rijssen